Terran.PL | Forum: Rankingi, dobór oponentów na BN - Terran.PL | Forum

Skocz do zawartości

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rankingi, dobór oponentów na BN czyli OCB?

#21 Użytkownik jest niedostępny   yanek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Members
  • LocationPL
  • Race:Protoss

Posted 18 July 2010 - 22:06

Zobacz postLegho, o 18 July 2010 - 21:20, powiedział:

I nie chodzi tu tylko wyłącznie o ilość zwycięstw. Obecny system bierze przecież pod uwagę takie niuanse jak apm, opracowywanie upgradów oraz szeroko pojęte makro. Tego się po prostu liczbą zwycięstw nie da zmierzyć.

Skąd wiesz, że tak jest?

Są potwierdzone przypadki wskazujące na to że obecne rozwiązanie ma przewagę nad cenzusem punktowym pod względem elastyczności. Choćby przykład gracza, który przez disconnecta podczas 'placement matches' znalazł się w niższej lidze niż miałoby to miejsce bez niefortunnej usterki połączenia. Jednak po iluś tam grach system awansował go od razu o DWIE ligi. I gracz znalazł się dzięki temu we właściwym miejscu. Gdyby musiał ciułać mozolnie punkty do limitu to byłby w znacznie gorszej, niezasłużonej sytuacji.

Fakt. Jeśli tak miałoby to działać, to OK. Ale pod warunkiem, że wraz z awansem do wyższej ligi dostajemy mocniejszych przeciwników. Teraz nie jestem o tym przekonany.

Na chwilę obecną mam wystarczające zaufanie do obowiązującego systemu by stwierdzić że przejście do wyższej ligi następuje w momencie kiedy dana osoba jest po prostu na to gotowa.

Ale co daje ten awans?
Powtórzę swój przykład: jestem w Platynie (niesłusznie) i gram z gościem z Brązowej. Czyli równie dobrze mógłbym być w Brązowej i grać z Platynowymi? Jaki to ma sens?
I am eXtreme Noob. Yes I am.

yanek, ten prawdziwy. Uwaga na podróbki ;)

#22 Użytkownik jest niedostępny   Fortune Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Posted 18 July 2010 - 22:50

Prawde mowiac sensu nie ma, zreszta jak wiekszosc ostatnich zmian wprowadzonych przez Blizzard. W pierwszej fazie caly system doboru przeciwnika i awansu dzialal o niebo lepiej. Samo to, ze dla przykladu, po 5 wygranych 2v2 trafia sie do srebrnej swiadczy o tym, ze cos jest nie tak (doswiadczalem takich bezsensow).
Fortune - Half-man half-amazing

#23 Użytkownik jest niedostępny   Jendi Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • LocationKielce

Posted 18 July 2010 - 23:54

To, że system awansów jest zagmatwany to fakt, ale to, że są losowe mapy i przeciwnicy, a wszystko dzieje się o niebo szybciej jest świetne. Przynajmniej ten ladder jest uczciwy, bez porównania lepszy niż ICCUP.

#24 Użytkownik jest niedostępny   Devourer Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Posted 19 July 2010 - 16:49

jako, ze dzisiaj ostatni dzień bety to od rana dzisiaj gram. Jak tydzień wcześniej dużo przegrywałem to teraz wygrywam z 75% walk (także te z "przewagą"), a awansu do srebrnej ligi coś nie widać. System nie jest jak widać dla mnie łaskawy :lol: .

#25 Użytkownik jest niedostępny   Sturnn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • LocationPiaseczno
  • Race:Terran

Posted 19 July 2010 - 16:52

Zobacz postDevourer, o 19 July 2010 - 16:49, powiedział:

jako, ze dzisiaj ostatni dzień bety to od rana dzisiaj gram. Jak tydzień wcześniej dużo przegrywałem to teraz wygrywam z 75% walk (także te z "przewagą"), a awansu do srebrnej ligi coś nie widać. System nie jest jak widać dla mnie łaskawy :lol: .

Współczuje, mnie juz do złotej przerzuciło ;p
Dodaj obrazek

#26 Użytkownik jest niedostępny   Legho Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • LocationPodlasze
  • Race:Zerg

Posted 19 July 2010 - 17:31

Zobacz postDevourer, o 19 July 2010 - 16:49, powiedział:

Dustin Browder powiedział niedawno że system w becie jest ustawiony "konserwatywnie". Czyli zmiany lig następują stosunkowo wolno. Ponoć po wydaniu mają je odrobinę przyspieszyć. Pewnie szykują się na totalny chaos jaki będzie przy premierze. To dopiero będzie zamieszanie :)

Wybaczcie że nie odniosę się do Waszych wczorajszych odpowiedzi na mojego posta. Trochę by się to przeciągnęło, a specjalnie to spierać się nie ma o co, bo uważam że obie strony mają sporo racji. To nie jest tak że ja wad systemu nie dostrzegam. Po prostu uważam że jego plusy je przerastają, a ogólna koncepcja jest bardzo dobra.

Także pozdrawiam i życzę udanego ostatniego dnia bety.

#27 Użytkownik jest niedostępny   Devourer Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Posted 19 July 2010 - 18:17

Z ok. 30 miejsca rano awansowałem na 4 w dywizji. Z ostatnich 10 gier przegrałem 1 i wciąż nie wiem jak wygląda awans. ;) System sprawia wrażenie, ze po rozegraniu gier kwalifikacyjnych osadzają nas 1 lidze na amen.

#28 Użytkownik jest niedostępny   Sturnn Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • LocationPiaseczno

Posted 19 July 2010 - 18:38

Niestety mylisz sie :) Ja zaczalem z brazowej ligi, pogralem troche, glownie dostawalem ,,Favoured" i dzkie temu w dwa dni skoczylem do zlotej ligi. Moze to zalezy od tego z jakimi graczami grało sie w kwalifikacjach tez...
Dodaj obrazek

#29 Użytkownik jest niedostępny   akwed Ikona

• Member
  • PipPip

Posted 19 July 2010 - 19:04

Ja od poczatku bylem w zlotej, dzisiaj rano dosyc duzo gralem (tylko rano staty 7-3) i dostalem awans do platynowej :)

#30 Użytkownik jest niedostępny   Devourer Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Posted 19 July 2010 - 22:00

Ja tam podtrzymuję swoje zdanie, ze w tym systemie nie ma nawet cienia logiki (może jest w założeniach jakaś logika jest, ale w praktyce się wogóle nie sprawdza). Teraz odpaliłem grę to dostawałem samych rzeźnickich Protossów, chociaż niby w brązowej to grali jakieś 2 klasy lepiej niż ci z rana i popołudnia. Grałem Protossem (uznałem, że u mnie jest najpewniejszy) i mi nagle same porażki PvP zaczęło łapać, zmieniłem na Zerga (jeszcze gorzej), dopiero Terranem udało się wygrać.
Zauważyłem, ze w niektórych "brązowych" dywizjach ludzie mają ponad 700 pts i 160 gier (z win ratio ok. 50%), a w mojej lider ma ok. 250 pts. Chyba część brązowych musi mieć skilla jak ci z lig złotych i platynowych.
Jeden wielki chaos, pozostaje tylko nadzieja, ze w finalnej wersji będzie jakiś logicznie działający system.

#31 Użytkownik jest niedostępny   amrab Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Gadu-Gadu:5833548

Posted 20 July 2010 - 08:35

Zobacz postDevourer, o 19 July 2010 - 23:00, powiedział:

Grałem Protossem (uznałem, że u mnie jest najpewniejszy) i mi nagle same porażki PvP zaczęło łapać, zmieniłem na Zerga (jeszcze gorzej), dopiero Terranem udało się wygrać.

Terran imba? :D

Zobacz postDevourer, o 19 July 2010 - 23:00, powiedział:

Zauważyłem, ze w niektórych "brązowych" dywizjach ludzie mają ponad 700 pts i 160 gier (z win ratio ok. 50%), a w mojej lider ma ok. 250 pts. Chyba część brązowych musi mieć skilla jak ci z lig złotych i platynowych.
Jeden wielki chaos, pozostaje tylko nadzieja, ze w finalnej wersji będzie jakiś logicznie działający system.

Nie wiesz z jakimi graczami grali ci z brązowej ligi, wiec nie mów, że na pewno mają lepszego skila. W mojej lidze też byli ludzie z dorobkiem ponad 400, 500 punktów, ale wcale nie znaczy, że to byli kozacy. Po prostu rozegrali dużo gier i tyle.

#32 Użytkownik jest niedostępny   Devourer Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Posted 20 July 2010 - 09:38

Ze złotej mi nie losowało, ale losowało ze srebrnej. To nie widziałem istotnej różnicy między skillem brązowych jak i srebrnych. Niektórzy z brązowej grali lepoiej niż ci ze srebrnej. Zresztą często mi losowało tych srebrnych jako równych, albo z moją przewagą.

#33 Użytkownik jest niedostępny   Tilgor Ikona

• Newbie
  • Pip

Posted 20 July 2010 - 22:30

Osobiście zacząłem grać w drugą cześć bety trochę później (sesja i potem praca) i zagrałem ledwie 16 meczy skacząc z gold do platinium po 10 rozgrywkach. Analizowałem każdego mojego przeciwnika po każdym meczu (tzn. wchodziłem na ich profile i sprawdzałem w jakiej są lidze). placement zacząłem od 4:1 i wszedłem do golda, następnie po 3 wygranych z diamond i 1 z platinium oraz 1 przegranej z diamond wskoczyłem do platinium. Wnioskując to całkiem dobry system, przynajmniej moim zdaniem. Grałem w godzinach rannych i okolicach południa dlatego pewnie dłużej szukało dla mnie przeciwników i byli oni z wyższych lig.

Tak po za tym system rankingu będzie można dopiero oceniać po wyjściu gry i graniu przez 2-3 miesiące gdy stanie się on bardziej klarowny, a danych będzie więcej.

#34 Użytkownik jest niedostępny   Vayson Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Gadu-Gadu:2629552
  • LocationBytom

Posted 21 July 2010 - 00:22

Hmm... nie grałem w betę od dawna i w 'moich czasach' nie było jeszcze diamentowej ligi, jednak moim zdaniem system działa dobrze. Przynajmniej według Blizzarda... Po mojemu to jest tak, że wybrali sobie parę statystyk, które będą analizowane po każdej grze i na ich podstawie decydowali o awansie. Jednak jak to bywa statystyki kłamią i nie wszyscy są zadowoleni.
Problem z awansem można tłumaczyć, myśląc po Blizzardowemu, tym, że nie osiągnęliście jeszcze odpowiedniego poziomu w którejś ze statystyk, którym to poziomem powinien odznaczać się gracz danej ligi, a gry i tak wygrywacie, czyli po prostu czegoś nie przewidzieli, nie wzięli pod uwagę i według nich nadal musicie sobie zapracować na ten awans.

Na własnym przykładzie mogę powiedzieć np. coś takiego, że na samym początku przygody z betą wygrałem wszystkie swoje placementy i zostałem przydzielony do złotej ligi. Jakieś 5 gier później awansowałem.
Później, gdy już przyzwyczaiłem się do SC2 i poprawiłem swoją grę pod każdym kątem, był restart i wygrałem 4 pierwsze placementy, a w ostatnim zagrałem jak totalny polak i przegrałem w beznadziejnym stylu, a i tak przeniosło mnie do platyny.

Wyciągam więc z tego taki wniosek, że na początku ogólny poziom moich umiejętności był, pomimo wygranych 5 gier, niewystarczający do gry w platynowej lidze i musiałem Blizzardowi jeszcze coś udowodnić.
Później, pomimo wątpliwego popisu w ostatniej grze, mimo wszystko zasłużyłem sobie tymi czterema pierwszymi na to, żeby moje statystyczne umiejętności zakwalifikować jako platynowe.
Dodaj obrazek
Vayson.wazon

spoon667 powiedział:

gdyby nie blizzard to te progejmery ke$py microwalyby na plantacjach ryzu

#35 Użytkownik jest niedostępny   Fortune Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip

Posted 21 July 2010 - 00:48

Vayson wierz mi, ze system przydzielanie sie zmienil na gorsze. Pierwsza faza bety, w moim odczuciu, prezentowala sie o wiele lepiej, jesli chodzi o przydzielanie do lig czy wyszukiwanie przeciwnikow.
Fortune - Half-man half-amazing

#36 Użytkownik jest niedostępny   rafikozor Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Gadu-Gadu:7248368

Posted 21 July 2010 - 02:05

Zobacz postFortune, o 18 July 2010 - 22:50, powiedział:

Samo to, ze dla przykladu, po 5 wygranych 2v2 trafia sie do srebrnej swiadczy o tym, ze cos jest nie tak
Gdzie jest napisane, że liga, w której przebywasz zależy tylko i wyłącznie od ilości wygranych albo win/loss ratio? Jest mnóstwo innych kryteriów i tyle...
Póki co ofc nie są szerzej znane.

#37 Użytkownik jest niedostępny   yanek Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • LocationPL

Posted 06 August 2010 - 07:51

Na gosugamers pojawił się news, w którym informują o stronie internetowej, na której można sprawdzić swój rank w stosunku do graczy z całego regionu.

Stronka:
LINK

Źródło gosugamers:
LINK

EDIT
Rank, który podaje ta strona dot. tylko wybranej ligi.
Wg tego ranku najlepszy w ogóle (Diament ofcoz) jest BratOK
http://rts-sanctuary...&cmd=02&id=6780

a w Platynie
http://rts-sanctuary...cmd=02&id=13830
ITD.
I am eXtreme Noob. Yes I am.

yanek, ten prawdziwy. Uwaga na podróbki ;)

#38 Użytkownik jest niedostępny   Sniegowicher Ikona

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Gadu-Gadu:4206414

Posted 06 August 2010 - 08:35

Lol wedlug tego rankingu jestem 3299 na ponad 100000 niezly wynik xD a jestem w diamecie -.- ale te ligi daja zludne uczucie bycia pro xD a tak pozatym do tematu ja po placment meczach bylem w gold 4-1 po paru meczach odrazu awans do diament -.- nawet o platyne nie zachaczylo.

#39 Użytkownik jest niedostępny   Corpse Ikona

• Member
  • PipPip

Posted 06 August 2010 - 12:16

Ten system działa bardzo dobrze trzeba tylko rozegrać odpowiednią ilość gier co do trafności skilla to liczy się ilość punktów i % wygranych meczy. Dla przykładu wejście do diamond to nie jest trudna sprawa ale zdobycie powiedzmy 600-700 punktów na dzień dzisiejszy w diamond to nie jest łatwe zadanie.

Im więcej masz punktów i % wygranych albo wygranych z rzędu to na tym lepszych przeciwników trafiasz i pod tym względem ten system jest bardzo dobry.

Dużo ludzi narzeka na to ,że trafiają im się gracze favored ... jak grasz z favored to powinieneś się cieszyć ,że jesteś coraz lepszy i system losuje Ci lepszych graczy ja tam wole trafiać na favored graczy i zdobywać / tracić mniej punktów niż na odwrót.

APM i inne bzdety ,które dzieją się w grze nie są brane w tym system pod uwagę zresztą to żaden wymiernik skilla. Można sobie z łatwością wyspamować 300 apm i dalej przegrywać gry.

#40 Użytkownik jest niedostępny   aZoTGwFg Ikona

• Newbie
  • Pip

Posted 13 August 2011 - 16:34

To discover how to mine Bitcoin, visit this mining bitcoin page.

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2